Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

EL JOC

CREIXEM JUGANT

El joc i tot allò que forma part del seu vast univers té una transcendència en el desenvolupament de les persones que va molt més enllà del component estrictament lúdic. Tant és així que l'Alt Comissionat de les Nacions Unides en fa menció en l’article 31 de la Convenció dels Drets de l'Infant, on expressa que: “Els estats membres reconeixen el dret de l’infant al descans i l’esbarjo, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat, així com a participar lliurement en la vida cultural i en les arts”.

Jugar resulta de vital importància en les diverses fases de desenvolupament de les persones, especialment en els primers anys de vida i joventut, tal i com ho poden ser l'educació, la salut i l'alimentació. “Un infant que juga és un infant sa”. Ara bé, el joc no és patrimoni exclusiu de la infància, tot i que sovint resta dins del món dels adults simplement com un record d'altres temps on érem feliços jugant. Jugar, més enllà de la infantesa, ens converteix en persones curioses, obertes al canvi, compromeses, crítiques, lliures, creatives, positives i alegres.

És una via directa que ens porta al món d’allò imaginari, potenciant la creativitat i el talent, estimulant la possibilitat de veure les coses de diferents maneres, afavorint ments obertes, alimentant la capacitat de transformar els conceptes i imaginar noves perspectives. Jugant aprenem a enfrontar-nos a reptes tot descobrint les nostres capacitats i els nostres límits. Adquirim la capacitat de controlar les nostres emocions i a conèixer les dels altres tot posant-nos en el seu lloc, respectant-les i valorant-les. És una valuosa eina per a generar transformació social, fomentant la comunicació entre les persones, aprofundint en les relacions i la implicació dels individus d’una comunitat tot afavorint els punts de trobada.

I és aquí on els escoltes i les guies hi tenim molt a dir i a fer, a reivindicar el nostre paper dins la societat tot utilitzant el joc com a eina pedagògica, donant-li valor per a si mateix com a una estratègia més d'intervenció educativa però alhora deixant que siguin les pròpies persones qui creïn el seu procés de creixement. El joc forma part de la metodologia que ens acompanya des dels inicis de l'escoltisme i el guiatge i ha anat evolucionat al llarg dels anys. Actualment, en una societat on l'aprenentatge cada cop esdevé més reglat, delimitat i carent de tot allò que vagi més enllà del propi coneixement, més que mai cal donar-li força i valor.

En definitiva, el joc és una font inesgotable d'aprenentatge de la vida, un espai de creixement personal, un eina de gran valor pedagògic i humà, un espai de trobada que volem que ens acompanyi en totes les etapes de la nostra vida perquè infants, joves i grans...

...CREIXEM JUGANT!


Comparteix