Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Jamborinada

30.04.2020

Movem el mónMolta gent petita, en molts llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món” (Eduardo Galeano)Més d'una vegada algú ens deu haver explicat que l'escoltisme i el guiatge és el moviment juvenil més nombrós del món, amb més de 40 milions de membres, una xifra que cada cop que l'escoltem no deixa de sorprendre'ns. És una evidència, doncs, quan afirmem que no estem sols quan fem escoltisme i guiatge, que som molts i moltes repartits pels mil i un racons del planeta, fent les nostres coses, a la nostra manera, amb la nostra gent però amb un objectiu compartit: "Deixar el món millor de com l'hem trobat", la frase de Baden Powell que va inspirar el "Creating a Better World", lema de l'escoltisme mundial.

En el nostre dia a dia, però, perdem de vista aquesta visió àmplia del que l'escoltisme i el guiatge representen en el món i ens centrem en les tasques i objectius més propers, a tocar de la realitat del nostre barri o poble, educamt infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat. Un treball de formiguetes, unes llavors que anem sembrant amb l'esperança i convicció que arribarà el dia en que donaran el seu fruit i és això últim el que dóna sentit a tot allò que fem.

Hem pensat mai quant sumen totes les hores que dediquem al cau? I si les sumem amb les de totes les persones que estan en això de fer un món millor a través de l'escoltisme i el guiatge? Totes les del nostre barri o poble? Les de Catalunya? Les del món sencer? El resultat obtingut seria una xifra tant desorbitada que perdríem qualsevol tipus de referència i ens resultaria impossible copsar realment el que significa. Potser és més senzill pensar que arreu del planeta hi ha milions de persones que inverteixen el seu temps positivament, educant i transformant des de tants llocs, de tantes maneres, una força oculta dins de cada petit gest que sumada amb totes les altres son l'autèntica força per moure el món.

Sabem doncs, que aquesta força flueix a través nostre i s'escampa per tot arreu, i és en les trobades d'escoltes i guies quan podem fer que aquesta força, gairebé invisible, aparegui als ulls de tothom mostrant tota la seva immensitat. Des que a l'any 1920 es va realitzar la primera Jamboree Mundial a Olympia, l'escoltisme i el guiatge no ha parat d'organitzar trobades per a celebrar i visibilitzar el poder transformador que tenim. El proper 29 i 30 d'abril del 2017, els escoltes i les guies d'arreu de Catalunya estem convocats i convocades a la que serà la major trobada mai feta a casa nostra, la Jamborinada. Una oportunitat única per a viure l'experiència d'aquesta suma de petites persones, que venim de llocs petits, que fem les nostres coses petites i que aquell cap de setmana ens ajuntarem amb moltes d'altres per a fer-ne una de ben grossa i dir al món que hi som, que hi serem i que al nostre pas el deixarem millor de com l'hem trobat.
 


Comparteix