Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Llum de la Pau de Betlem


GENEREM PAU

“La pau no és solament l’absència de la guerra; mentre hi hagi pobresa, racisme, discriminació i exclusió, difícilment podrem assolir un món de pau”
Rigoberta Menchú

Un any més volem fer arribar la Llum de la Pau de Betlem als agrupaments, grups de joves, parròquies, escoles i comunitats. Enguany farà ja 20 anys que ho fem plegats: El 20 de desembre de 1999 portàvem per primera vegada la llum a Catalunya, concretament en un acte organitzat a la ciutat de Sant Boi de Llobregat. De llavors ençà, hem seguit apropant-vos aquesta llum que els escoltes de Viena recullen de la cova de Betlem on va néixer Jesús i que simbolitza el missatge de pau del Nadal.

I com diu Rigoberta Menchú, aquesta pau no és solament l’absència de guerra, si no que sempre cal detectar aquelles injustícies que no ens permeten assolir la pau. Els materials que us oferim any rere any sempre busquen ajudar-nos a reflexionar i a prendre les  accions personals i grupals que ens permetin avançar cap a una societat més justa. Això sí que ens acosta realment al que hauria de ser la celebració Nadalenca i el naixement de Jesús entre els més desafavorits.

Cada any procurem que els materials treballin un tema concret. Enguany volem denunciar les desigualtats de gènere. És a dir, tot allò que no permet l'apoderament de totes les persones, sigui quin sigui el seu gènere, per ser i fer tot allò que vulguin.  També volem posar l'accent en la gran tasca que fan i han fet aquestes persones, sovint invisibilitzades, en la lluita per la pau. Desgraciadament seguim sent una societat patriarcal on la violència masclista augmenta en comptes de disminuir. Des del feminisme recordem que encara hi ha molta feina a fer.

En el terreny educatiu fa més de 40 anys que a Catalunya, des de l’escoltisme i el guiatge i des de la majoria d’escoles s’aposta per l’educació conjunta de noies i nois. I d’aquí sorgeix la coeducació, com el “conjunt de continguts i estratègies d’intervenció educativa intencionada amb la finalitat de promoure un desenvolupament lliure de la limitació imposada pels estereotips de gènere i així produir canvis en el pensament, l’actitud i el comportament de les persones” *. Tot a així, no sempre s’aplica correctament i encara queda molta feina per fer i sempre ens hem de replantejar i actualitzar la nostra tasca educativa.

Aquests materials són una petita mostra del que hi ha publicat sobre el tema, us anirem deixant enllaços a d’altres recursos a la web dels materials. Esperem que us ajudin.

 
Comissió Llum de la Pau de Betlem 2019

Notícies #llumdelapau

llum de la pau, espiritualitat, agrupaments, transformació social, lideratge juvenil

20 anys de Llum de la Pau a Catalunya

16.12.2019

L’acte, organitzat per l’AEiG Mestral i amb el suport de l’Àmbit d’Espiritualitat de MEG, Joves la Salle i Maristes, va acollir unes 400 persones d’arreu del territori ... +

Gènere i pau per celebrar els 20 anys de la Llum de la Pau a Catalunya

05.11.2019

Cada any l'Equip de la Llum de la Pau procura que els materials treballin un tema concret. Enguany volen denunciar les desigualtats de gènere. És a dir, tot allò que no permet ... +

Llum de la Pau 2017

‘Som clau per la pau’, el 16 de desembre torna la Llum de la Pau

03.12.2018

“Els últims anys hem dedicat els materials de la llum a descobrir que la pau no només és l’absència de guerres i violència sinó que també són ... +