Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Mapa de comerços locals

Mapa de comerços locals

MAPA DE COMERÇOS LOCALSCada vegada parlem més de l’impacte socioeconòmic i mediambiental que causem al territori quan desenvolupem activitats al cau, ja sigui els dissabtes a la tarda, ja sigui en sortides o en campaments. Aquesta preocupació ha estat l’espurna que va encendre aquest projecte.
 
Hem fet un treball per identificar quins són els principals proveïdors de la nostra entitat, és a dir, una llista de les empreses i comerços on anem a comprar més freqüentment i on gastem més diners. Aquest treball ha posat de manifest preguntes que segurament moltes persones ja s’han formulat abans. Quins són aquests comerços? Quina és la missió d’aquestes empreses? Quin impacte econòmic, social i mediambiental generen al territori? Són empreses inclusives? Quines polítiques empresarials segueixen? Quines són les condicions de treball que ofereixen?
 
Creiem que en respondre totes aquestes preguntes, ens podem fer una idea bastant clara de quin és l’impacte que causem quan anem a comprar a aquests comerços i veure que, segurament, està bastant allunyat d’alguns dels principals valors que promovem des de l’entitat. Ens cal revisar i canviar el que fem per aconseguir que els nostres actes reflecteixin millor com som. Només des d’aquesta coherència entre com som i com actuem podrem realment transformar. En aquesta línia, considerem que cal que, com a entitat, apostem per un comerç de proximitat que enforteixi el teixit social i respecti al màxim el medi ambient, és a dir, que apostem pel comerç local. Potser un dels moment en què això es fa més difícil és quan som lluny de casa, atès que la desconeixença dels productors i comerços locals ens pot portar més fàcilment a consumir en grans distribuïdors.
 
Per intentar donar resposta a aquesta problemàtica, hem creat un mapa interactiu on els agrupaments poguessin marcar els comerços del seu entorn que consideressin que compleixen amb els valors de l’entitat, amb la voluntat de crear conjuntament una eina de fàcil accés. Actualment, agrupaments d’arreu de Catalunya han facilitat la ubicació dels comerços on han anat quan han estat de campaments i dels comerços del seu poble o barri on es poden trobar productes de proximitat.
 
Aquest mapa pretén ser una eina útil per fer més sostenibles els nostres campaments, un petit granet de sorra per facilitar la transició cap a un model de consum més responsable.