Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Projecte CapSa

Eines i dinàmiques

El projecte CapSa ens acompanyarà durant tot el curs amb diferents propostes formatives, amb experiències vivencials i amb diferents recursos que han de servir per analitzar, detectar, prendre consciència i potenciar les capacitats emocionals de cadascú.

A les capses repartides als agrupaments i responsables associatius hi trobareu materials que us poden ser útils per treballar de manera vivencial diferents aspectes de la salut emocional. Entre d’altres, hi trobareu unes targetes amb diferents emocions que, a partir de dues dinàmiques que proposem es pot iniciar el treball emocional a nivell individual i col·lectiu. 

A més a més, hi trobareu un codi QR que us portarà a la pàgina web, on durant el curs s’hi aniran publicant diversos materials. D’aquesta manera, anirem adquirint i consolidant la nostra intel·ligència emocional i acostarem benestar personal als membres de l’entitat.

Alhora, i aprofitant l’aprenentage i experiència aportada per les activitats vivencials de tots els membres de l’entitat, definirem/construïrem les pautes/itineraris de prevenció, detecció i sensibilització de la salut mental per a MEG.
 
Com treballem la salut emocional

El projecte té una estratègia principal enfocada a treballar les emocions, entenent que una bona salut emocional implica un estat de benestar psicològic en què l'individu se sent bé, pot desenvolupar les seves capacitats, afrontar les situacions quotidianes d'estrès sense enfonsar-se, tenir relacions satisfactòries o treballar de manera eficient. Es relaciona, doncs, amb aspectes com estar motivat i tenir energia, seguretat i autoconfiança, o tranquil·litat i autocontrol, entre d'altres.
  Per a caps, adaptable a infants a partir de Castors i Llúdrigues.
“Aquesta emoció m’ha tocat” és una dinàmica per fer amb les targetes emocionals que trobareu dins la capsa. A través d’aquestes targetes i d’unes preguntes que llançarem a l’aire, els participants aniran prenent consciència de quina és la seva relació amb cada emoció.
  Per a caps, adaptable a infants a partir de Castors i Llúdrigues.
“Intensitat emocional” és una dinàmica per fer amb les targetes emocionals que trobareu dins la capsa. A través d’aquesta, els i les participants prendran consciència que no tothom viu les emocions de la mateixa manera ni amb la mateixa intensitat.
  Per a caps, adaptable a infants a partir de Ràngers i Noies Guia.
“Quatre quadrats 2.0” és una dinàmica que ens permet treballar la consciència emocional: la pròpia i la que generem en les persones amb qui interactuem i ens convida també a treballar les habilitats i qualitats que ens ajuden a mostrar la nostra millor versió: transformar emocions de malestar i potenciar les de benestar. 
  Per a caps, adaptable a infants a partir de Castors i Llúdrigues.
“Quatre quadrats” és una dinàmica que permet treballar la consciència emocional: la pròpia i la que generem en les persones amb qui interactuem. Pot ser una bona dinàmica per fer paral·lelament a una activitat que tingui una certa llargada: des d’un Consell de Caps fins a un campament, de manera que anem recollint les emocions viscudes i finalment podem tenir la fotografia emocional de l’activitat.

 

Com treballem la salut mental

El projecte treballarà al llarg del curs elements clau de la salut mental dels joves com són la depressió, l’ansietat, prevenció del suïcidi i les autolesions no suïcides, col·laborarem amb aquelles entitats que estan plantejant elements de sensibilització sobre la seva importància i, estratègies de  prevenció. 

Al llarg dels propers mesos us farem arribar nous recursos i elements formatius fruit del treball que arrenquem amb aquestes entitats i experts.
 
 
 


Comparteix