Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Llum de la Pau de Betlem

Juguem en pau

Petits i grans tenim un acte en comú: el joc. Tothom ha jugat alguna vegada a la vida i és important seguir jugant sigui quina sigui l’edat. Als agrupaments, el joc és una part indestriable de les activitats que fem però… com juguem?

Els infants i joves entenem el joc com una manera d’aprendre, aprenem a saber perdre, a saber guanyar, a competir, a cooperar, a negociar o a fer trampes; en definitiva, aprenem a jugar i jugant aprenem a relacionar-nos i a viure. Aquest joc que ens ajuda a comprendre el nostre entorn i també a nosaltres mateixos. Un mateix joc pot ser molt diferent en funció del grup amb qui es juga, i pot ser que un dia funcioni i l’altre no. És una qüestió ben sorprenent, però al mateix temps un joc ens pot fer veure el món d’una manera o d’una altra.

Jugar també ens ajuda a gestionar els conflictes. A vegades, esperem que no gaire sovint, ens enfadem jugant i, com a bons escoltes i guies, ens cal treballar el tema i demanar-nos perdó. Aquest perdó que ens ajuda a créixer i a entendre que treballant, podem millorar la nostra manera de veure les coses.

Jugar ens apropa a les persones del nostre voltant, als nostres amics i amigues, als nostres familiars, al nostre grup escolta, als nostres caps i també al país on vivim, a l’entorn i, sobretot, a la natura. Has preguntat mai a què jugaven els teus pares de petits? I els teus avis? I has jugat mai al què jugaven? La resposta podria ser senzilla: potser a cartes, potser a jocs que tu també jugues, a  fet i amagar… o potser a jocs tradicionals, que o bé s’han perdut o bé s’han recuperat, com les bitlles pallareses! O podrien ser jocs amb elements de la natura, com fer una baldufa amb una avellana. Jugar al nostre lloc bo ens ajuda a créixer amb el nostre paisatge, a estimar-lo i a descobrir-lo. Sentir els arbres com es mouen mentre jugues, jugar amb pals de terra o fent temps mentre hi ha una tempesta de campaments és part de la nostra vida escolta i guia. Jugar ens connecta al lloc d’on som, als nostres, però també ens connecta amb el món, jugant a jocs d’altres llocs i entorns. 

I jugar també ens ajuda i ens ensenya a descobrir-nos a nosaltres mateixos, al nostre jo més profund. Podem jugar treballant la nostra espiritualitat i revisant-nos com som i què volem. Jugar ens aproxima a la part més íntima per regar-la i fer-la créixer. Ens ensenya com som, com reaccionem quan guanyem, quan perdem, quan col·laborem amb l’altre per fer trampes o quines estratègies fem servir. Jugar et connecta amb una part de tu, i també et connecta amb l’altre.

En definitiva, jugar és una eina imprescindible per fer-nos persones compromeses amb l’entorn i amb nosaltres mateixos. Jugar ens fa encendre una llum que ens acompanyarà durant la vida. Però, al mateix temps, volem jugar bé, divertint-nos i respectant-nos. 

Juguem en pau!

Comissió Llum de la Pau de Betlem 2023


Comparteix