Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Fem Campaments

Mesures de conservació d’aliments durant els campaments

Una de les principals dificultats que ens trobem quan estem de campaments és la conservació dels aliments. Per sort, tenim opcions i diverses solucions que ens ajudaran a mantenir els aliments en condicions adequades durant la nostra estada a la natura. A continuació se’n llisten algunes:
 
El què és fred, fred i el que és calent, calent
 
És molt important no afegir cicles tèrmics als aliments. És a dir, no cuinem primer el que s'ha de menjar calent i no traguem abans d’hora els aliments freds de la nevera o congelador.
 
Si podem, comprem fresc cada dia
Entenent la dificultat que aquest punt suposa quan estem de campaments, si tenim la possibilitat de fer-ho és important anar a comprar el menjar fresc que consumeixen el mateix dia que l’haguem de cuinar. D’aquesta manera evitem trencar el seu estat tèrmic. Si no es pot fer, haurem de conservar el menjar en neveres ben aïllants.
 
Enterrem les neveres
 
La terra i la sorra són aïllants excel·lents. Si enterrem la nevera (la tapa no cal) ajudarem a regular la temperatura durant el dia i durant les nits més fresques. Ara bé, vigilem els dies de pluja, ja que podria malmetre la nevera.
 
Cobrim la tenda d'intendència
 
Segur que més d’una vegada heu habilitat una “tenda d’intendència” que heu plantat al lloc amb més ombra del campament. Com també haureu pogut comprovar, els dies més calorosos a dins d’aquest espai s’està molt menys fresc que a fora. Per evitar que la calor es vagi acumulant i que la temperatura a l’interior de la tenda d’intendència pugi, podem muntar un tendal 1 o 2 metres per sobre. D’aquesta manera, generarem una capa protectora d’aire que aïllarà la tenda i ajudarà que els aliments s'escalfin en excés. 
 


ALGUNS CONSELLS EXTRES 

Reduim al màxim les restes

Tota resta de menjar que s’hagi de guardar suposa un perill per la infecció, contaminació i proliferació de bacteris i fongs en aquests i en la resta dels aliments. Dues recomanacions:
 
Ajustar les quantitats de menjar que se serveixen per àpat per tal d’evitar les sobres. Sovint pot valdre la pena servir menys quantitat d’amanida de pasta i donar una segona peça de fruita de postres a què sobri menjar i s’hagi de tirar o es podreixi.
   
Els menjars cuinats que sobrin d’un àpat es guarden només fins al següent i en una nevera o espai dedicat. D’aquesta manera mai hi ha més d’un tipus de restes i es redueix el temps d’exposició als bacteris.
 
Procurem tirar la brossa cada dia
 
Acumular restes de menjar i dels seus paquets (cartons de llet, plàstics de l’embotit i formatge, closques d’ou, etc.) contribueix a la proliferació de bacteris i agents agressors. Per això, cal fer una bossa de restes cada dia, separa-la de la cuina i tirar-la cada nit.
Separem la brossa
 
A part de les implicacions ambientals que suposa no separar els residus, fer una bossa o paquet per a cada tipus de resta (cartó, envasos, vidres, orgànic, etc.) ajuda àmpliament a reduir la proliferació de bacteris i agents agressors. A més si netegem bé els envasos de vidre, els podem fer servir per a emmagatzemar els olis de cuinar i alguns menjars. 


Comparteix