Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Fem Campaments

Què és la contaminació encreuada i com podem evitar-la?

La contaminació encreuada és el procés mitjançant el qual els microbis o altres substàncies alienes, com els al·lèrgens, es transfereixen de forma no intencional d’un aliment o objecte a un altre aliment, amb efectes perjudicials. A la restauració i a les llars, la contaminació encreuada és una de les causes principals de toxiinfeccions alimentàries. Els aliments crus poden contenir bacteris o altres microorganismes patògens per la qual cosa cal cuinar-los bé o rentar-los adequadament si s’han de consumir crus. 

La manca d’higiene a la cuina pot fer que aquests bacteris arribin a les mans, els ganivets, els draps i les taules de tallar. És per això que, després de manipular aliments crus, és molt important rentar-se les mans i netejar els estris que s’han fet servir.
 
Com es produeix?
 
  • Per contacte directe entre un producte cru i un producte cuinat.
  • Per contacte indirecte, és a dir, a través de les mans del manipulador o mitjançant material de cuina, com estris, draps o superfícies. Per exemple, al tallar amb el mateix ganivet un pollastre cru i un enciam net.
 
Com podem evitar-la?
 
  • Rentar molt bé els utensilis de cuina després de cada àpat. Utilitza sabó, aigua calenta i un raspall per eliminar tota la brutícia i els residus d'aliments.
  • Revisar la qualitat de la neteja dels infants i joves. Assegurem-nos que tots els estris de cuina i menjar queden nets i segurs per a tornar-los a fer servir amb garanties sanitàries. 
  • Utilitzar utensilis diferents mentre cuinem. Això evita la contaminació creuada entre els aliments que no requereixen cocció i aquells que sí que ho fan.
  • Vigilar les intoleràncies alimentàries. Cal mantenir els aliments ben separats i fer servir estris nets i exclusius per a les persones que en pateixin.
  • Conservar els aliments crus dels cuits per separat. De la mateixa manera que evitarem utilitzar els mateixos utensilis per a manipular-los a l’hora de cuinar, també és important separar-los en l’emmagatzematge. 
  • Netejar bé els aliments, com fruites i verdures, abans de cuinar-los o de consumir-los en cru, ajuda a eliminar la brutícia, els contaminants superficials i les bacteris. F aigua potable per rentar-los i els fregarem suaument amb les mans o un raspall.
  • Rentar-se molt bé les mans abans i durant la manipulació dels aliments, així com abans de consumir-los. Les mans són una font comuna de bacteris i altres microorganismes, per això cal rentar-les durant un minut i mig o dos minuts.  
  • Coure bé els aliments. Assegurem-nos que els aliments arribin a una temperatura suficient per a una cocció completa i uniforme, assegurant així la seva seguretat per al consum.

​​Més informació i recursos


Comparteix