Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Fem Campaments

Campaments més sostenibles

Com podem protegir l’entorn natural durant els campaments? Quines opcions tenim per a minimitzar els residus que generem? Quines alternatives als productes químics d'higiene i neteja tenim a l’abast? Compartim recursos per a fer campaments més sostenibles!

Els escoltes i les guies sempre procurem deixar el món de com l’hem trobat, ja sigui fent servei al nostre poble o ciutat, com a la natura quan marxem d’excursió i campaments. Som conscients que la crisi climàtica és una emergència real, el jovent som agent clau i volem ser exemple de canvi.

Tornem a tenir per davant un estiu d'altres temperatures i risc d'incendi forestal, amb les pertinents restriccions que aquestes condicions apliquen a les nostres activitats. Ara més que mai, hem d'adequar els nostres campaments al desenvolupament sostenible.
 


Transport: quin impacte té mitjà de desplaçament que escollim?

Ens hem plantejat mai de fer uns campaments on sortim directament a peu o en bicicleta? Ens hem qüestionat si coneixem prou el nostre entorn més proper abans de decidir marxar ben lluny de campaments? Cal ser conscients de la repercussió mediambiental que té el transport que fem servir per desplaçar-nos. Una manera de mesurar-ne l'impacte és analitzant les emissions de CO2 que genera cadascun d'ells per passatger i quilòmetre recorregut. 



Si bé és clar que hi ha mitjans de transport molt més sostenibles que d’altres, cal tenir en compte molts condicionants a l’hora de triar. L’edat de la unitat és un factor important, així com el material que duem, els dies que serem al terreny, etc. Planificar bé els campaments també ens permetrà reduir els desplaçaments innecessàris. 


​Minimitzem els residus: que la natura no ens noti!

  • En arribar al terreny, de les primeres coses que hem de fer és habilitar els punts de brossa. Ens ajudarà a, des d’un inici, tenir el campament net. 
  • Les deixalles han de ser accessibles per nosaltres i no pas pels animals. Cal buscar algun espai elevat o alguna forma que durant la nit no hi puguin accedir.
  • Atenció amb la brossa orgànica! Passats uns dies és fàcil que comencen a treure lixiviats. Per aquest motiu, cal que la posem en algun cubell estanc. 
  • Cal reciclar i compostar en els terrenys d’acampada! 


Com podem reduir l’impacte a l’entorn natural?

Un cop al campament
  • Cal fer reconeixement del terreny: saber on som i com és l’entorn on estem fent la ruta o els campaments. Això ens facilitarà tenir cura de l'espai. 
  • La natura pot formar part i estar present en les activitats que realitzem durant els campaments, però hem de procurar no arrancar-la, tallar-la o modificar-la. 
  • Quan anem de ruta, cal anar sempre pels camins marcats.
  • Evitarem posar-nos crema solar abans de banyar-nos al riu, ja que pot ser molt nociva per a l'ecosistema aquàtic. 
Quan haguem d’anar al lavabo
  • Haurem d'habilitar unes bones letrines. En aquest article expliquem com. 
  • Si estem de ruta i/o no tenim possibilitat de fer latrines, farem un forat d'uns 20 centímetres a terra i el taparem quan haguem acabat. Ens serà molt útil dur una pala sempre a sobre! Per descomptat, els papers ens els endurem sempre. 
A l’hora de tenir cura de la higiene personal
  • Per rentar-nos el cos, els cabells i dents, procurarem fer-ho amb sabons i pastes ecològiques. Al web de Brownsea trobareu opcions sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.
  • A més a més, ho farem sempre a la zona habilitada per dutxes, vigilant que l’aigua bruta no arribi a cap riu ni cultiu.
  • Tindrem cura de no gastar més aigua de la necessària. 
Quan cuinem i rentem plats
  • En cas de no tenir zona habilitada en el terreny, caldrà pensar bé on col·loquem la zona de rentar plats. Com a la zona de dutxes, hem de procurar que el sabó i l'aigua bruta no vagin a parar a cap riu o cultiu. Podem preguntar a la persona del terreny on s’acostuma a habilitar aquest espai.
  • Tindrem cura d'utilitzar alternatives ecològiques al sabó de plats convencional, com aquesta de Brownsea.
  • Emmagatzemarem l'oli que fem servir per cuinar per dur-lo a la deixalleria un cop siguem de nou a casa. Mai anirà a terra ni a l'aigüera!

Apostem per un consum de proximitat i de temporada

  • Procurarem fer les compres de menjar en un lloc proper al campament i, preferiblement, a granel. Com sempre, podem preguntar a les persones del terreny quins pagesos i comerços tenim al voltant. 
  • Evitarem comprar productes envasats amb plàstic.
  • Abans de comprar aigua embotellada, assegurem-nos si tenim la possibilitat de reomplir garrafes i bidons al terreny o al poble. 
  • A l’hora de comprar, haurem de pensar en…
    • El preu i les possibilitats econòmiques que tenim. 
    • L’impacte ecològic del producte: és de temporada? D'on prové?
    • L’ètica tant de la producció del producte com de l’empresa on estem comprant. 


Comparteix