Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Música i escoltisme

Escolta-ho en el vent

Des del primer dia, l’escoltisme va abraçar la música com a element imprescindible per a fer créixer la seva proposta educativa. Una vinculació històrica que al llarg dels anys ha tingut músics referents per a l’escoltisme i el guiatge i escoltes i guies referents per al món de la música. Ens endinsem en aquest element únic de gran valor pedagògic, identificador i que exerceix com a transmissor de la nostra llengua i cultura.

“Per quants carrers l’home haurà de passar abans que se’l vulgui escoltar?...” Cinquanta anys més tard, la lletra d’aquesta cançó segueix sent, per desgràcia, completament vigent, i forma ja part de l’imaginari musical de qualsevol persona que hagi passat per l’escoltisme o qualsevol altre moviment educatiu de lleure. L’any 1962, Bob Dylan escrivia Blowin’ in the Wind, una cançó que cinc anys més tard va ser adaptada al català per Ramon Casajoana i Joan Boix (germà de Xesco Boix) com a Escolta-ho en el vent, interpretada infinitat de vegades per ells mateixos amb Grup de Folk.

Enguany, l’eix del curs gira al voltant de la música i l’escoltisme i creiem que Escolta-ho en el vent és un títol que representa molt bé el concepte de música i escoltisme.Evidentment, és el títol d’una cançó i curiosament conté la paraula escolta, la seva universalitat ens connecta amb els escoltes i guies d’arreu i alhora els seus més de cinquanta anys d’existència fan que uneixi diverses generacions, ja que fa molts anys que es canta; avui en dia encara la cantem i de ben segur que durant molts anys se seguirà cantant. Tot i que la lletra original és en anglès, la seva adaptació catalana ha arrelat tan profundament que podem dir que és una cançó que ens ha servit com a transmissor de la llengua catalana (sobretot en temps difícils) i com a element identificador d’un col·lectiu.

Però aquest és només un exemple de l’estret vincle entre la música i l’escoltisme i de com un sense l’altre avui en dia perdrien el seu sentit més ampli. Des de Castors i Llúdrigues fins a Caps, al cau,d’excursió o en un prat verd de campaments, els moments viscuts al voltant d’una guitarra i les nostres veus cantant son instants únics i irrepetibles que perduren per sempre més dins de la nostra memòria emocional.


Comparteix