Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Natura i muntanya

Fem campaments

Anar de campaments té valor per als infants i joves que hi participen, però també per als municipis que els acullen, per a les persones propietàries dels terrenys d'acampada, per l'entorn natural i per a la societat.
 

L'acampada és una eina pedagògica imprescindible per a l'escoltisme, quan estem de campaments donem l'oportunitat a infants i joves per viure la llibertat, la responsabilitat, la presa de decisions. La màgia de viure situacions on es desperta la por i per tant, l’oportunitat de reconèixer-la, de treballar-la i afrontar-la. I també podrem sentir la plenitud d’haver fet un cim, la dificultat i l’esforç personal per haver-lo pogut culminar. I l’admiració per la bellesa i simplicitat dels paisatges.L'activitat econòmica de les zones rurals i de muntanya ha canviat molt amb el pas del temps; avui en dia és difícil viure de la producció pròpia i , per tant, els pagesos i ramaders s'han de reinventar. Una bona manera és aprofitar els prats de pastura per acollir acampades durant l'estiu.
I pels que no hi tenen un rendiment, l'acampada és una bona excusa per no abandonar la finca i tenir-la neta i protegida d'incendis durant tot l'any.Per a un poble acollir campaments suposa un benefici pels seus habitants; no només per les persones propietàries dels terrenys d'acampada, sinó també pels qui gestionen els comerços locals.
L'acollida d'acampades també afavoreix l'intercanvi cultural i pedagògic entre els forasters i els vilatans i molt sovint serveix per donar a conèixer el poble a la gent de fora.Durant els campaments és quan els grups tenen l'oportunitat d'aprofundir en el coneixement de la natura i l'entorn, aquest coneixement els permetrà ser respectuosos amb el medi durant els campaments i també en un futur, en els seus entorns més propers.
També és important ressaltar que durant molts campaments es duen a terme serveis ambientals que contribueixen a deixar l'entorn millor de com l'han trobat.
 

L'educació vivencial és una de les eines més potents de l'escoltisme i un lloc bo en treballar-la són els campaments. Així, l'objectiu és educar infants i joves fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones conscients, actives i compromeses amb la societat.Comparteix