Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Jamborinada

Activitats

Us imagineu compartir uns dies amb milers d’escoltes i guies i veure el que sou capaços de fer?

Els dies 29 i 30 d’abril del 2017 això és va fer realitat. Tot va prendre forma i milers d'infants i joves van poder participar d’un cap de setmana ple d’emocions a la trobada d’escoltes i guies més gran que s’ha fet mai a Catalunya. 

Què hi van fer?

DISSABTE 29 D'ABRIL

ESPAI FIRA

Va ser l’activitat inicial de la Jamborinada on infants i joves van poder participar de les activitats, tallers, jocs, xerrades i espais organitzats pel prop d’un centenar d’entitats de voluntariat col·laboradores. Les entitats van oferir una mostra representativa de la seva tasca i van dinamitzar activitats relacionades amb els temes que treballen, vinculats també a les temàtiques de l’eix d’animació de la Jamborinada:
  • Foment de la natura i la muntanya i preservació del medi ambient
  • Divulgació científica
  • Foment de la cultura catalana
  • Treball sobre la immigració i el racisme
  • Foment de la pau i la resolució de conflictes
  • Treball de la desigualtat de gènere i la homofòbia
  • Foment del treball digne
  • Foment de nous models d’economia social
  • Treball al voltant de la imatge personal i les pressions socials
  • Foment i treball de l’ús de les TIC
  • Foment de l’emancipació juvenil
ACTIVITATS DE TARDA

Els Castors i Llúdrigues (de 6 a 8 anys) van participar en una gimcana relacionada amb la natura, dividida en quatre proves que van haver de superar per poder aconseguir les peces d’un gran puzzle que donava pas a l’activitat final.

Els Llops i Daines (de 8 a 11 anys) van fer un bon grapat de jocs de coneixença abans de participar en una activitat on van conèixer el Llibre d’invents per fer un món millor, que estava molt trist i gris. Els infants van haver de retornar-lo a la vida amb les seves propostes i els seus dissenys d’invents per un món millor. 

Els Ràngers i Noies Guies (d’11 a 14 anys) van treballar les desigualtats d’oportunitats, van promoure la iniciativa personal i van tractar la resolució de conflictes (coneixent-ne alguns exemples) al seu pas per les quatre activitats que van platejar els Racons dels conflictes. 

Els Pioners i Caravel·les (de 14 a 17 anys) van realitzar un conjunt de descobertes i tallers simultanis repartits per diferents espais. En aquests tallers i descobertes van treballar diferents aspectes relacionats amb les desigualtats: la discriminació de gènere, el quart món, les mino- ries ètniques, el racisme i el medi ambient. Els tallers van ser realitzats per membres d’entitats implicades en cadascun dels temes o per talleristes independents.

Els Truc (més de 17 anys) van dur a terme també un conjunt de descobertes simultànies per diferents places de la ciutat. En el seu cas, van treballar temàtiques relacionades amb el món laboral, la xarxes socials i les relacions interpersonals, el capitalisme i la cooperació.
 
VETLLES DE NIT

Després de sopar els infants i joves van participar de les vetlles de nit també pensades per a les diferents franges d’edat. Aquestes vetlles proposaven des d’activitats dinamitzades per grups d’animació per fer ballar i cantar els grups dels més petits, fins a jocs de rol i concerts per als més grans.

Totes les branques van concloure la jornada amb una activitat de Bona nit abans d’anar a dormir. Activitats de reflexió curtes relacionades amb les temàtiques tractades durant el dia.

​DIUMENGE 30 D'ABRIL 

ACTE CENTRAL

El diumenge al matí d’11h a 13h tots els infants i joves es van reunir a l’Espai central per celebrar el gran acte final on van fer sentir la seva veu a través de la lectura d’un manifest participatiu elaborat per ells i elles, que va ser l’altaveu per refermar que els escoltes i guies som LA FORÇA PER MOURE EL MÓN!

L’Acte central va ser la cara pública i més visible de la Jamborinada. Damunt d’un gran escenari i un imponent públic de més de 13.000 persones es van dur a terme les activitats de clausura de la trobada estructurades en quatre blocs:

Conclusió de l’eix d’animació

Vam viure el tancament de la història del Jambo i dels cinc personatges que van acompanyar les branques durant el curs: el Martí, la Carlota, el Kotake, la Mariona i el Nil. On vam saber per fi si amb l’ajuda de tots els escoltes i guies participants a la Jamborinada havíem estat capaços de resoldre el mal que corria per l’univers i que provocava que el temps s’acabés.

Per ajudar en Jambo els infants i joves van fet boles Nendo Dango plenes amb els desitjos, somnis, reflexions i valors, que els escoltes i guies volien aportar per canviar el món. Eren boles fetes d’argila segons la tècnica Nendo Dango que contenien llavors i que, mesos després de la trobada, es van utilitzar per a la reforestació de boscos gràcies a la col·laboració amb l’Agrupació de Defensa Forestal El Bruc. Aquesta iniciativa va ser guardonada amb el Premi Ciurana a l'actuació cívica juvenil per a la millora de l'entorn 2018.

Lectura del manifest

Representants dels agrupaments d’arreu de Catalunya, infants, joves i caps, van pujar dalt l’escenari per fer sentir la nostra veu. Podeu llegir i/o veure el vídeo de la lectura del manifest aquí.

Acte institucional

Vam gaudir també de breus intervencions de representants de l’escoltisme i guiatge, així com també del món institucional i social. Concretament vam comptar amb la participació de Carme Forcadell, Presidenta del Parlament i presidenta d’honor de l’Associació Nacional de Parlamentaris Escoltes de Catalunya (ANPEC), Dolors Bassa, Consellera de Treball, Afers socials i Famílies, i Rosa Maria Perelló, Alcaldessa de Tàrrega i Vicepresidenta de la Diputació de Lleida.

Cançó de la Jamborinada en directe

El grup Mandràgora Reggae va interpretar en directe el tema musical de la Jamborinada “La força per moure el món”, per celebrar la vida amb una cançó i demostrar que som la força per moure el món.

Un cop acabat l’acte, vam compartir un dinar popular abans d‘emprendre el viatge de tornada a casa.


Comparteix