Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Llum de la Pau de Betlem

​​
SIGUEM ARTESANS PER LA PAU!

Fa vuitanta anys va començar una guerra al nostre país que va tenir unes conseqüències devastadores per al conjunt de la nostra societat, però al mateix temps, durant tot el segle XX hem vist d’altres guerres arreu del món, les mundials, la de Sudan, Bòsnia, Kosovo, les guerres continuades al Sàhara i Palestina, i d’aquesta manera podríem estar estona citant-ne. Si preguntem a casa, molts padrins i repadrins, avis i besavis, encara expliquen les conseqüències de guerres viscudes als nostres pobles i ciutats i com van patir, sobretot els joves que van haver d’anar a la guerra.

Si fem un cop d’ull a la història de la humanitat, sembla que el conflicte i la guerra en siguin inherents. Han transformat paisatges i fronteres, però també han condicionat la manera com ens relacionem. 
La guerra al cap i a la fi és un fracàs de la societat. Un fracàs de no saber resoldre els conflictes de manera dialogada i empàtica. Ens cal aprendre a escoltar i arribar a punts d’acord, ja que sinó el resultat pot ser d’una magnitud incontrolable. Aixecar-se després d’una guerra, no és només reconstruir edificis i ponts caiguts. La guerra trenca relacions humanes, pobles, mina confiances i traumatitza generacions.

Davant de la guerra, tenim diferents opcions per actuar i tendim, com diu el Papa Francesc a la seva encíclica Fratelli tutti, a crear murs i a fer miques el projecte de fraternitat. És per aquest motiu que volem parar atenció en aquest fet: els murs que es creen per esdevenir artesans de la Pau.  Per nosaltres, els artesans de la Pau són aquelles persones que treballen cada dia per reconciliar, entenent-nos els uns als altres i treballant per conèixer com és la nostra societat i en conseqüència, en volen ser actors del canvi.  

A més, entenem que som diversos i que aquest camí cap a la pau no implica homogeneïtzar la societat, com algunes persones es podrien creure, sinó entendre’ns a partir dels nostres trets i la nostra diversitat. Volem entendre’ns i treballar-nos amb nosaltres mateixos per tal de compartir-ho amb la resta gent del nostre entorn i del món.

Agafem el ribot, l’escaire i les nostres mans i siguem artesans de la pau!
 
 
Comissió Llum de la Pau de Betlem 2022

Notícies #llumdelapau

llum de la pau, espiritualitat, agrupaments, transformació social, lideratge juvenil

20 anys de Llum de la Pau a Catalunya

16.12.2019

L’acte, organitzat per l’AEiG Mestral i amb el suport de l’Àmbit d’Espiritualitat de MEG, Joves la Salle i Maristes, va acollir unes 400 persones d’arreu del territori ... +

Gènere i pau per celebrar els 20 anys de la Llum de la Pau a Catalunya

05.11.2019

Cada any l'Equip de la Llum de la Pau procura que els materials treballin un tema concret. Enguany volen denunciar les desigualtats de gènere. És a dir, tot allò que no permet ... +

Llum de la Pau 2017

‘Som clau per la pau’, el 16 de desembre torna la Llum de la Pau

03.12.2018

“Els últims anys hem dedicat els materials de la llum a descobrir que la pau no només és l’absència de guerres i violència sinó que també són ... +