Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Llum de la Pau de Betlem

​​

LLUM KM0: APROPA LA PAU

​La Llum de la Pau, que els escoltes d’Àustria encenen a Betlem, i que cada any acollim a Catalunya, ens dona la oportunitat d’anar aprofundint en els diversos aspectes relacionats amb la pau.
 
Com hem comentat moltes vegades, la pau no és només la manca de guerra, sinó un estat d’harmonia, llibertat i reconciliació, tant interior en un mateix com exterior en les relacions interpersonals, socials i amb l’entorn.
 
Enguany ens proposem de treballar la pau tot aprofundint en les formes de pensar i fer en relació al consum. El Papa Francesc, a la seva carta Laudato Si diu això:
 
“[Els paradigmes de pensament realment influeixen en els comportaments. L’educació serà ineficaç i els seus esforços seran estèrils si no procura també difondre un nou paradigma a propòsit de l’ésser humà, la vida, la societat i la relació amb la natura. Altrament, continuarà avançant el paradigma consumista que es transmet pels mitjans de comunicació[.]” (Laudato Si, 215)”
 
Enlloc d’un paradigma consumista proposem un paradigma de responsabilitat. Reflexionant sobre les nostres decisions de consum, podem entendre les conseqüències que aquestes tenen sobre la justícia i pau del nostre entorn.
 
Quan comprem unes taronges, una samarreta, un mòbil, o qualsevol altra cosa, ens podem preguntar sobre els valors que les nostres accions potencien. Estem afavorint l’explotació de les persones i del medi natural o bé afavorim una economia justa que enforteixi la societat i la relació entre les persones? Com a escoltes i guies, i com a persones implicades en la societat volem educar-nos en el consum responsable ens permet viure de manera concreta els valors de la solidaritat i el de la construcció d’un món millor. 
 
La pandèmia de la covid ha comportat un aprenentatge a molts nivells. Una fet que hem re-descobert és la importància de les xarxes interpersonals properes. Aquestes xarxes ens són imprescindibles per tirar endavant en situacions de crisi. Volem que la llum de la pau d’enguay sigui una llum de kilòmetre zero. Volem apropar la llum de la pau, tenint cura i reflexionant sobre les relacions interpersonals properes, ja siguin familiars, personals, del teixit econòmic local o socials. Volem cuidar el benestar personal de tots i totes. 
 
Finalment, no podem oblidar tampoc que la pau interior no és un producte de consum.  Consumir més no ens farà més feliços. La pau interior no la podem comprar amb diners, sinó que l’hem de viure, construir, acollir. En la nostra xarxa propera podem esforçar-nos per a crear un lloc bo, on sentir-nos nosaltres mateixos i en harmonia amb els altres. És en aquest lloc on creix la pau. 
 
A continuació teniu els materials que la comissió ha preparat aquest any per a treballar la llum de la pau. Us animem a utilitzar-los, compartir-los, adaptar-lo a les vostres necessitats. Portem la llum al nostre quilòmetre zero. Apropem la pau. 
 
Comissió Llum de la Pau de Betlem 2021 

Notícies #llumdelapau

llum de la pau, espiritualitat, agrupaments, transformació social, lideratge juvenil

20 anys de Llum de la Pau a Catalunya

16.12.2019

L’acte, organitzat per l’AEiG Mestral i amb el suport de l’Àmbit d’Espiritualitat de MEG, Joves la Salle i Maristes, va acollir unes 400 persones d’arreu del territori ... +

Gènere i pau per celebrar els 20 anys de la Llum de la Pau a Catalunya

05.11.2019

Cada any l'Equip de la Llum de la Pau procura que els materials treballin un tema concret. Enguany volen denunciar les desigualtats de gènere. És a dir, tot allò que no permet ... +

Llum de la Pau 2017

‘Som clau per la pau’, el 16 de desembre torna la Llum de la Pau

03.12.2018

“Els últims anys hem dedicat els materials de la llum a descobrir que la pau no només és l’absència de guerres i violència sinó que també són ... +