Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Fem Campaments

Recomanacions per evitar intoxicacions alimentàries

Estem vivint un estiu especialment càlid. Les elevades temperatures, la dificultat de refrigerar aliments i la complexitat d’accedir a aigua potable durant els campaments, afavoreix el risc de patir una toxiinfecció alimentària (TIA): una malaltia provocada per la ingesta d’aliments o aigua contaminats.

Cal extremar les mesures d’higiene en la manipulació dels aliments, l’aigua de consum i la neteja personal. Aquí trobarem algunes pautes que ens ajudaran a evitar les TIA durant els nostres campaments:
 
A l'hora de beure aigua

A l’hora de planificar els campaments, s’ha de prestar especial atenció en com aconseguir aigua amb garanties sanitàries per al consum diari i per al desenvolupament de les diferents activitats (excursions, rutes, etc.). Preguntant a l’ajuntament ens podem informar de la potabilitat de les fonts del seu terme municipal.

No hem de beure aigua dels rius, rierols, llacunes i basses o fonts naturals de les quals es desconegui la procedència i no es tingui constància de la seva aptitud sanitària. Beure aquesta aigua pot suposar un risc perquè pot estar exposada a diferents tipus de contaminació i no està desinfectada. Cal tenir present que el fet que l’aigua procedent de la natura tingui bon aspecte o sembli neta i transparent no implica que sigui apta per al consum. 

Situacions en què podem contaminar-nos i que potser no som conscients:
  • Rentant-nos les dents
  • Guardant menjar a la fresquera al riu
  • Netejant fruites i verdures
  • Cuinant amb aigua que no ha arribat a bullir més de 10 minuts
Si ens és complicat accedir a aigua potable, aquella que fem servir per a aquestes activitats, cal desinfectar-la per potabilitzar-la. Tenim diverses opcions:
  • Podem bullir l’aigua a foc fort durant uns 10 minuts. Passat aquest temps l’hem de deixar refredar i després remoure-la per oxigenar-la.
  • A les farmàcies trobarem productes potabilitzadors d’aigua. És important seguir correctament les indicacions d’ús.
  • També la podem desinfectar amb unes gotes de lleixiu sempre que l’etiquetatge indiqui que és lleixiu apte per a la desinfecció de l’aigua per beure. En aquest cas cal seguir les instruccions de dosificació que s’indiquen a l’etiqueta. Perquè la desinfecció sigui efectiva cal esperar com a mínim mitja hora abans de consumir-la.
  • Finalment, existeixen alguns tipus de filtres físics en forma de canya o d’ampolla, específics per aquests casos.
A l'hora de cuinar i consumir aliments
 
  • Higiene i neteja
    • Tant per cuinar com abans de menjar, rentem-nos bé les mans (amb aigua i sabó o amb gel hidroalcohòlic). També cada cop que tossim, esternudem, anem al lavabo o toquem les escombraries. 
    • Cal netejar les superfícies i els estris de cuina abans de fer-los servir i, especialment, després de manipular aliments crus, com carn, peix, ous, pollastre, etc.
    • Portem roba neta o un davantal mentre prepareu o serviu el menjar. 
    • Recordem als infants i joves rentar-se les mans amb aigua i sabó abans de menjar. 
  • Separem els aliments crus dels que ja estan cuinats per evitar que els primers, que poden contenir microorganismes contaminin els aliments cuinats. 
  • Cuinem amb seguretat: evitant que quedin parts crues i, si fem truites, assegurant-nos que l’ou es qualla bé. L’ou sense quallar és un medi idoni perquè hi creixin microbis. 
  • Mantenim els aliments a les temperatures adequades
  • Procurem elaborar els aliments poc abans de ser consumits.

Per a més informació sobre aspectes relacionats amb la seguretat alimentària en la manipulació d’aliments durant els campaments


Comparteix